Det är dags att alla drar sitt strå till stacken och börjar tänka på klimatet i flera avseenden av våra liv. Detta gäller bland annat hur vi värmer upp våra hus. Det finns mängder av olika sätt att välja på men tänk klimatsmart och installera en luft luft värmepump.

En luft luft värmepump består av två delar där den ena delen installeras inomhus och den andra utomhus. Utedelen plockar upp värme från luften utomhus som ändras till gasform och sedan förflyttas till en kompressor där temperaturen höjs. Värmen åker sedan via en kondensor till innedelen som sprider värmen i huset. Eftersom en luft luft värmepump använder sig av just luft är detta ett miljövänligt sätt för att värma upp huset.

Fördelar med en luft luft värmepump

värme husDen absolut största fördelen med en luft luft värmepump är att den är bra för klimatet, men det finns flera fördelar som gör att detta är ett uppvärmningssystem att satsa på.

  • Låg investeringskostnad – En luft luft värmepump är inte speciellt dyr att installera vilket innebär att det blir en kort återbetalningstid. Oftast har du fått tillbaka hela din investering inom några få år.
  • Effektiv i vårt milda klimat – Dessa värmepumpar är väl anpassade efter vårt milda klimat som gör att de fungerar optimalt.
  • Kan användas som AC – Värmepumpen, trots sitt namn, kan faktiskt även användas som AC en varm sommardag. Perfekt nu när medeltemperaturen sakta stiger och våra somrar börja bli varmare.
  • Lågt skötselbehov – En luft luft värmepump sköter sig själv och behöver sällan tillsyn. Du behöver inte oroa dig för dyra reparationer eller en maskin du måste rengöra varje dag!
  • Renar luften – När du har en luft luft värmepump som tar luft utifrån kommer din inomhusluft att bli renare och du kommer som följd att må bättre.

Kontakta en energi- och klimatrådgivare som hjälper dig

Är du osäker hur olika uppvärmningssystem fungerar och om en luft luft värmepump är rätt val för dig? Kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare som kan hjälpa dig. Du kan hitta din rådgivare genom att kontakta din kommun eller på Energimyndighetens webbplats.