Hur minskar du ditt miljöavtryck? Börja med att ta reda på hur stor din miljöpåverkan är och utgå från den när du vill sänka din energianvändning.

miljö jordVissa material är bättre än andra, när det kommer till hållbarhet och miljöaspekter. Till exempel är det bra om du i möjligaste mån kan använda dig av lokalproducerat trä eller sten från närområden när du renoverar hemma, liksom ser till var materialet är ifrån innan du gör en beställning. På så sätt minskar du din miljöpåverkan och gör en tjänst för de redan hårt åtstramade naturresurserna.

Boverket kan du läsa om miljöpåverkan till följd av byggprocess och materialval, vilket kan användas för både privata hemmafixare och stora byggbolag.

Reparera och återbruka så mycket du kan

På samma sätt är det viktigt att försöka reparera och återvinna, eller återbruka, det du redan har. Det går åt mer energi och skapas mer koldioxid av att du beställer nytt, vare sig det handlar om ett helt nytt golv eller nya möbler, kläder och prylar. En golvslipning via https://www.parkettdesign.se/golvslipning kan göra så att du slipper byta ut golvet i vardagsrummet när det blivit slitet och repat. I stället blir ytan som ny och håller i många år till. Samtidigt sparar du pengar på att reparera snarare än att köpa nytt av allt.

Sänk din miljöpåverkan

Vill du fortsätta att minska på ditt miljöavtryck. Det finns massor du kan göra. Börja med att titta på hur stor miljöpåverkan du gör i dag, det kan du göra på Världsnaturfondens hemsida till exempel, samt även genom kalkyler på Energimyndigheten. Med svar därifrån har du något att utgå från, vilket du sedan kan jämföra med när du minskar på energianvändningen.

I Göteborgs-Posten tipsas det om att du i stället för en årlig resa till Thailand kan börja göra utflykter på hemmaplan,  gå med i en bilpool eller ta spårvagn, cykel och promenader till jobb och skola, åka kollektivt i stället för att ta bilen så mycket det går, och köra mer miljöanpassat om du måste använda bilen, att handla hållbart och välja giftfritt när du handlar, sortera ditt avfall och spara energi i hemmet genom att släcka lampor när du inte är i rummet.