Alla som har odlat jordgubbar har någon gång råkat ut för skadedjur. Det är flera djur som kan leta sig in i din trädgård i jakt på denna läckra föda, men främst är det fåglarna som ställer till det. Här berättar vi hur du på ett miljövänligt sätt undviker att fåglarna äter upp dina jordgubbar.

Det är tråkigt att få skörden förstörd och uppäten, särskilt som det ligger mycket arbete bakom en jordgubbsodling. Det bästa sättet att bekämpa skadedjur är att helt enkelt skrämma iväg dem. På så vis slipper du använda farliga bekämpningsmedel för att rädda dina värdefulla bär. Här är tre knep för att lura fåglarna:

  • Placera en fågelskrämma
  • Täck över jordgubbarna
  • Sätt upp glänsande föremål

Använd en fågelskrämma

Fåglar är normalt sett mycket trevliga att ha i trädgården, men de är ett stort bekymmer när det kommer till dina jordgubbsodlingar. Om du inte ser upp så äter de upp bären innan du själv hinner skörda dem. En fågelskrämma är ett av de mest effektiva alternativen när det gäller att bli av med ovälkomna fåglar. Det finns skrämmor i plast som ser ut som riktiga fåglar och som skrämmer iväg vanliga småfåglar. Placera den i jordgubbslandet så är chansen stor att de sedan lämnar jordgubbarna i fred. Ett annat alternativ är att sätta upp en fågelskrämma i form av en drake, som simulerar en flygande rovdjursfågel.

Täck gubbarna med nät

En annan väg att gå är att täcka jordgubbarna med nät. Eftersom det finns en risk för att fåglarna trasslar in sig i nätet, är det bäst att använda ett stelt hönsnät. Undvik nät av nylon där fåglar och andra djur kan fastna. Om du är händig kan du bygga odlingslådor med inbyggt nät. Denna fiffiga lösning har ett permanent nät som du kan rulla ut över dina lådor och pallkragar. Nätet kan såklart även skydda andra grödor mot hungriga fåglar.

Skräm med glänsande föremål

Placera ut föremål som reflekterar ljus för att skrämma bort fåglar och hindra att de landar i ditt jordgubbsland. Det finns färdiga plastskivor att köpa i specialhandeln. Du kan också använda gamla cd-skivor som du hänger upp på pinnar i landet. När det blåser kommer blänket från skivorna förhoppningsvis att skrämma de flesta fåglarna på flykten.