Efter många mils troget rullande på vägarna blir dina däck till slut gamla och fungerar inte längre att köra med på ett säkert sätt. Det är då dags att byta ut dem, men vad ska du egentligen göra med de skrymmande gamla däcken som är kvar? Det är inte lätt att veta. En sak är dock klar. Släng dem inte på tippen eller ha dem kvar som ett ständigt dåligt samvete i garaget.

När du tar av dina gamla däck från bilen är det faktiskt inte slutet på däckets livscykel. Det kanske inte kommer att användas som däck igen, men om du hanterar dem rätt så kommer de att få nya användningsområden. När dina nya däck är på plats är det dags att ta sig an de gamla.

Var klimatsmart och återvinn dina däck

I Sverige är vi faktiskt riktigt duktiga på däckåtervinning, något som är mycket bra för klimatet. Hela 90 % av däcken som blir uttjänta lämnas in och får nytt liv. För att återvinningen ska gå så smidigt som möjligt är det bra om du lossar fälgen från själva däcket. Förut kunde man lämna in däcken till sin återvinningscentral, men numer omfattas däck av något som kallas producentansvar. Det innebär kort att det är den som producerar eller säljer däcken som ska ansvara för att de samlas in. Kostnaden för det har du redan betalat när du köpt däcken. Det går alltså bra att lämna in däcken till den återförsäljare du köpt dem från. De hämtas sedan upp av ett företag som har hand om återvinningen av däck.

Vad händer med dina gamla däck?

Att framställa däck kostar på klimatet. Det är därför bra att de kan återvinnas och bli nya saker. Främst blir gamla däck nya material, till exempel en beståndsdel i vägbeläggning eller allvädersplaner. Däcken börjar alltså sin resa när gummit utvinns ur ett gummiträd, till exempel i Thailand eller Indonesien. Det blir sedan däck som används till bilar för att slutligen malas ned och bli nya produkter. Genom att utnyttja däcket till fullo gör man klimatet en tjänst. Det är därför viktigt att du är noga med att lämna in dina uttjänta däck så att de kan återvinnas.