Idag är påverkan på miljö och klimat ett av de mest samtalade ämnena och det finns en stor oro över vår jords hälsa. Något som kan göra en stor skillnad för både människa och klimat är vilken typ av däck man väljer. 

När det är dags att köpa däck till din bil finns det en del saker att ta i beaktande både när det kommer till säkerhet och miljöpåverkan. Det är viktigt att du känner dig trygg när du är ute och kör så att du inte skadar varken dig själv eller andra.

bildäck med fälgTänk på det här när det kommer till däck

Här är några saker du kan tänka på när det kommer till dina däck:

  • Ska däcken vara dubbade eller odubbade? För att svara på den här frågan spelar det stor roll vilket klimat du har tänkt att köra i. Du får ett bättre grepp på hala vägar med dubbdäck men de är inte lika miljövänlig så i den mån det går bör man välja odubbat.
  • Kolla på EU däckmärkningen. Rullmotstånd, våtgrepp och bullernivå mäts för att se hur däcken påverkar bränsleförbrukningen på bilen. Därefter märks däcken med en EU däckmärkning. Se till att välja däck som har en mindre bränslepåverkan och därmed är bättre för miljön.
  • Även lufttrycket i dina däck påverkar bränsleförbrukningen. Om lufttrycket är för lågt skapas det en bula på undersidan av däcket som gör att det drar mer bränsle. Se därför alltid till att pumpa dina däck med jämna mellanrum.
  • Mönsterdjup är väldigt viktigt att tänka på när det kommer till säkerhet. Dina däck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Därför är det viktigt att du byter dina däck när de börjar bli slitna.

Vissa däck är farligare än andra

Trots en viss miljöpåverkan är däck något alla bilägare måste ha. Så frågan är då om det finns däck som är mer miljövänliga än andra. En stor miljöbov i däckvärlden är dubbdäcken som tidigare nämnts. Dubbdäcken skrapar upp farliga partiklar ur asfalten som förorenar luften. I vissa däck finns det även så kallade HA-oljor som är cancerframkallande för människor. Användning av HA-oljor i bildäck har reglerats mycket de senaste åren men finns fortfarande kvar i en del. Undvik därför dubbdäck och däck med HA-olja.