För dig som hade tänkt planera din budget inför hösten och vintern väntar krångliga besked. Det är ännu svårt att sia om hur elpriserna ser ut, även om de generellt tenderar stiga. Det är bra om du har en färdig plan för hur du ska se till att inte din energiförbrukning stiger åt höjden. Många investerar i energisnåla vitvaror, andra installerar solceller och vissa ser helt enkelt bara till att släcka lampor i rum som inte använts – och kommer ganska långt på det.

Tidigare har vi skrivit om hur du kan sänka energiförbrukningen på olika sätt. Det här står sig lika aktuellt som vanligt eftersom det ser ut att bli en dyr elmarknad även i vinter och höst. Många experter går ut i medierna och varnar för att sommarens väder har ställt till det lite extra för elpriserna.

“Marknaden spår fortsatt höga elpriser under hösten och vintern. Hur höga väntas bli en rysare där vädret är jokern i leken. Stora mängder regn behövs – framför allt i norr.” GP

Elpriserna är ett ständigt problem

Vi får läsa om det i princip dagligen hur elpriserna stiger och stiger. För att man ska kunna ha råd att över huvud taget köpa el behöver man se till att göra det man kan för att sänka sin förbrukning. Kopplingen mellan det man förbrukar och när räkningen kommer måste konkretiseras mer för varje enskilt hushåll och idag är det ett samtal som det pratas om mycket på skolorna. En sak som alltid är bra att tänka på är att köpa in energisnåla vitvaror om du väl ska köpa ett nytt kylskåp till exempel. Ett annat är att inte låta lampor lysa i onödan, inte tvätta överdrivet mycket och bara göra lite klokare val till vardags.