Nu när det är vinter och kallt ute är elpriserna uppe i höga nivåer, men samtidigt behöver vi el för att värma upp våra hus. Då gäller det att vara sparsam med elen på andra håll.

588456-timer

I Dagens Industri kan man läsa att elpriserna nu är högre än på fyra år på grund av den kyla som dragit in i början av året. Snittpriset för ett dygn låg för ett par veckor sedan fyra gånger så högt som förra årets genomsnittliga pris. Den dyraste timmen, mellan klockan 8 och 9, kostade faktiskt tio gånger mer än vad fjolårssnittet låg på. Vad som har fått elpriset att gå upp så mycket är alltså den ökade efterfrågan på elvärme på grund av det kalla vädret.

Spara in på el

Visst kan det behövas extra elvärme när det är kallt ute och då får man räkna med att betala lite mer. Men för att få det hela att jämna ut sig på ett bra sätt kan det vara värt att ha koll på sin elförbrukning och sina elkostnader resten av året. Det kan man exempelvis göra med en elmätare via Techem, som håller koll på förbrukningen åt en. Man kan också se till att inte dra en massa onödig el genom att exempelvis ha otätade dörrar eller ha gamla vitvaror. I Aftonbladet kan man läsa att man även kan spara en massa el på att inte torka sina kläder i ett torkskåp. Det är mycket bättre att låta dem lufttorka eller torka i en torktumlare.

Finns många eltjuvar

Det gäller även att se över de eventuella eltjuvar som man har i hemmet. De flesta hushåll har faktiskt en hel del saker som drar en massa el utan att man tänker på det. Mobiltelefoner, datorer och surfplattor drar enligt Dagens Nyheter inte alls speciellt mycket ström. De riktiga bovarna i det här sammanhanget är i stället glödlampor. Viktigt är alltså att släcka lamporna när de inte behöver vara tända.