Mycket går att göra genom diskussion och upplysning. Om alla inser att kvinnor inte är sämre än män, och om miljövänliga alternativ blir självklara, behövs inte paternalistiska bestämmelser. Ändras våra preferenser blir det lönsamt att skrota gamla normer.

Så står det i en artikel skriven av Elsa Kugelberg och hennes budskap är tydligt. Vi måste fortsätta diskutera, vi måste fortsätta kämpa, vi måste se till att världen blir ett ställe där jämställdhet är en självklarhet och likaså de miljövänliga alternativen.

Varför är det inte redan så? Det finns många svar men på det stora hela, vad gäller jämställdheten, tar det tid. Det är svaret – tyvärr. Tid att få män (och kvinnor) i global uppvärmning miljömaktposition att inse vikten av att de backar för att låta en kvinna tala. Att få män (kvinnor) i maktposition att se förbi sina vänner, sina allierade, och släppa in kvinnorna som de inte riktigt anser lika bra, i styrelser och vd-positioner. Först då kommer den verkliga förändringen att komma. Och om det var den yngre generationen som nu stod i maktposition skulle det gå fortare, men de är inte där än. Samma sak är det vad gäller miljön. Vi måste få samtliga människor att inse vikten av att ta hand om vår jord. Vi måste nå ut till alla om vikten av att välja ekologiskt, att byta ut gamla glödlampor, att inte slösa med ström och vatten. Vi måste få folk att förstå att jordens resurser kan ta slut och att det kommer att påverka kommande generationer: våra barn, deras barn, deras barnbarn. Är vi villiga att offra våra barnbarn? Det är nog få som säger ja. Till saken hör även – faktiskt – att det är billigt att leva miljövänligt, att det inte är svårt. Det handlar om förändring. Och det är svaret på frågan varför det tar tid. Förändring skrämmer.