De flesta hushåll måste någon gång tampas med skadedjur av olika slag. Vare sig det är silverfiskar, pälsängrar, myror, gnagare eller mjölbaggar har de flesta ställts inför frågan hur man blir av med dessa skadedjur.

”Det är skalbaggar som gärna flyger in i ditt hem och lägger ägg. Dessa ägg kläcks så småningom och larverna kan leva inomhus länge och göra stor skada. Ofta får du små runda hål i dina kläder. Ett annat varningstecken är att hitta larvskal i dina klädskåp och lådor – ett vanligt tecken på att du har drabbats av pälsänger.” läs om knep för att bli av med dem här.

Jobba förebyggande

Om du vet att din bostad brukar drabbas av särskilda skadedjur är det en god idé att jobba förebyggande mot det särskilda skadedjuret. Brukar du och din familj exempelvis drabbas av pälsängrar kan det vara bra att införa särskilda rutiner för att bli av med dem på sikt. För att bli av med pälsängrar ska du städa ur garderoberna regelbundet och dammsuga alla lister och hörn. Skaka ur kläder noggrant och tvätta eller frys ned angripna plagg.

Upptäck skadedjuren i tid

För att minimera angrepp av skadedjur av olika slag är det viktigt att du går igenom bostaden lite då och då. Tänk på att skadedjur ofta kan gömma sig i oredan bakom högar av tidningar, prylar och liknande. Att göra en rejäl storstädning av hemmet ett par gånger om året är ett bra sätt att både hålla koll på fastighetens status och att upptäcka eventuella angrepp i tid. Gå igenom alla skåp, lådor och hyllor, och dammsug och gör rent i alla skrymslen där gnagare och andra djur kan gömma sig. Täpp igen eventuella luckor där djuren kan ta sig in.

Använd medel och fällor

Om du redan är drabbad av skadedjur och behöver en snabb åtgärd kan du ta hjälp av särskilda fällor och medel som lockar till sig och dödar skadedjuren. Här är det viktigt att du tar reda på information innan du använder ett medel, så att du inte åsamkar skada på dig själv eller på andra runtomkring.