Det blir allt vanligare att man satsar på miljövänligare sätt att både leva, bo och bygga bostäder på – och det allra senaste är att bygga bostäder helt och hållet i papper.

”Det tog fyra år för uppfinnarna att få fram en konstruktion så att kartongen enkelt kan vikas runt ramarna. Förutom att det är 100 procent återvinningsbart är de här husen tre gånger mer miljövänliga än vanliga hus.” läs mer hos Expressen.

9007620-the-view-of-houseDet började med miljövänliga höghus i trä och nu kommer även det senaste i nya, miljövänliga byggmaterial nämligen att bygga bostäder i papper. Dessa nya hus är helt och hållet skapade av 100 procent återvinningsbara material i papper, kartong, trä och miljövänligt lim. En fördel med husen är att de dessutom håller i hela 50 år, men bara tar en enda dag att bygga – kostnadseffektivt och miljövänligt på samma gång helt enkelt.

Hur bygger man hus av papper och kartong?

Enligt företaget bakom produkten så bygger man husets delar av 24 skikt helt vanlig wellpapp som man limmat ihop med det miljövänliga limmet och sedan isolerat med vattentätt lager. Därefter lägger man 26 skikt av träpanel för att på så vis skydda hemmet mot regn, snö väder och vind. De moduler som man sedan skapar viker man dem runt ramarna och inom kort har man ett färdigt och beboligt hus. Kanske är detta som är lösningen på både miljöproblem och bostadsbristen som råder? Husen som byggs får både kök, badrum, sovrum, och vardagsrum med lyxen av en öppen spis. Dessutom kan hemmet skräddarsys efter beställarens önskemål. Det negativa är dock att husen än så länge bara säljs och levereras till Holland, Belgien, Luxemburg, Tyskland, Frankrike, England och Danmark, plus att det kostar en hel del. Ett bashus får du lägga ut 250 000 kronor och uppåt.