Regeringen lägger pengar till att förbättra miljön och rädda naturen som skadas av klimatförändringar. Men vad kan du själv göra för att bidra till en bättre miljö och inte ta mer resurser än vad du behöver?

Det pratas mycket om miljö- och klimatförändringar just nu, inte bara i Sverige utan över större delar av världen. Ett sätt du själv kan bidra är att köpa mindre kläder, äta mindre kött och sluta flyga. Men du kan även reparera iphone istället för att köpa en ny, om den du har skulle gå sönder.

Nu satsas det på miljö och klimat i Sverige

klimatI en artikel i SVT går det att läsa om hur regeringen satsar 2,9 miljdarder kronor på just klimatet och miljön, i höstbudgeten. Klimatsatsningarna kalls för Industriklivet och Klimatklivet. Det som föreslås är bland annat mer pengar till att skydda våra hav och naturområden, bland annat genom sanering av plast och farliga ämnen.

I budgeten finns flera poster som ska gå till klimatomställningar. Det så kallade klimatklivet som infördes 2015 förstärks med 455 miljoner kronor nästa år. Pengarna kan sökas av olika företag, organisationer och kommuner för klimatrelaterade åtgärder – Svenska Dagbladet

Klimatförändringar skapar stora problem

I Dagens Industri går det samtidigt att läsa om hur klimatförändringarna som påverkar miljontals människor kommer skapa nya slags flyktingar, nämligen de som flyr naturkatastrofer. Under förra året tvingades närmare 17 miljoner människor att fly sina hem, just på grund av klimatförändringar som gjort livet på en plats omöjligt och farligt.

Länder som Afghanistan och Somalia har både problem med våld och osäkerhet – liksom extremt väder. Något som gör att människor flyr, utan att veta var de ska fly någonstans, eller var de är välkomna som flyktingar.