Vi går mot ett grönt år vad gäller inredning. Nu är det nämligen trendigt med klimatsmarta saker som återanvändning, hållbara möbler och biobaserade material.

1020151-bamboo

När inredningstrenderna för det nya året presenteras, står det miljövänliga i fokus, skriver Lokaltidningen. Material som miljövänligt läder är väldigt hett och det finns en stor efterfrågan på vegetabiliskt garvat läder. Även miljövänliga material som äggskal och sojabönsmassa, syns allt oftare i inredningssammanhang. Dessa typer av material är så kallade biobaserade och består av restprodukter där spill från industri blandas till olika kompositer. Även om materialen är gjorda på till exempel äggskal eller kaffe, liknar de keramik, porslin och plast. Det miljövänliga ser man även i att fler väljer att slänga ut möblerna med dålig kvalitet, och satsar på bra möbler som håller år efter år.

Hållbara möbler

Ska man satsa på kvalitetsmöbler kommer det kosta lite mer, men och andra sidan tjänar man på att köpa lite dyrare när det håller så mycket längre. Ett tips för att få den där lite dyrare möbeln, för ett mildare pris, är att köpa den på nätet. Sajter som http://confidentliving.se/ har inredning från kända kvalitetsmärken till lite bättre priser. Den som inte har råd med att köpa dyrare kvalitetsmöbler kan istället hoppa på en utav de andra miljövänliga inredningstrenderna.

  • Nu ska vi ta vara på det överblivna och trasiga och göra det till något fint och funktionellt igen, skriver HD.
  • Vi har inte längre någon konsumtionshysteri, utan det ska vara enkelt och sparsmakat.
  • Nu ska det odlas på hemmaplan. Vi odlar i vaser, krukor och odlingslådor. Det som vi odlats använder vi gärna i maten.

Miljövänlig inredning för hälsans skull

Vi vill dock inte bara handla mer miljövänlig inredning för att vara snälla mot klimatet, utan vi vill också värna om vår egen hälsa. Det har nämligen visat sig att många inredningsprylar som de flesta har i sina hem, innehåller farliga miljögifter. En undersökning som gjorts av storstädernas miljöförvaltningar visar att 10 av 29 inredningssaker i vanliga möbelaffärer innehåller ftalater som kan vara skadliga för människors hälsa. Framförallt finns det bevis för att vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan hos människor. Efter undersökningen har man fått butikerna att ta bort de farliga varorna och man ska på lång sikt försöka skapa mer kunskap om sådana här farliga kemikalier i produkter som säljs. Läs mer.