Bostadspriserna är jämna just nu, men det är svårt för unga att få tillgång till egna bostäder med alla krav på bolånetak och amorteringar. Nu väljer storbankerna att göra det lättare för vissa när det kommer till bostadsköp. Det kan vara en fördel om du är ung och vill köpa hus.

hus bostadFunderar du på att köpa en bostad? Om du är ung och ny på bostadsmarknaden kan du ha haft tur i väntan på den rätta stunden att köpa boende – nu kommer det nämligen bli lite lättare att låna till bostaden. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur några stora bolåneaktörer på marknaden valt att öka taket för hur stort lån du som ung får ta till ditt bostadsköp.

Vid bostadsköpet – att tänka på

Om du funderar på att köpa ett hus kan det alltså vara rätt tid att slå till. Men vad är bra att ha i åtanke? Bland annat att du bör ha fått ett förhandsbesked om lån av din bank innan du ens börjar leta hus. Det krävs alltså en genomgång av din ekonomi av en banktjänsteman innan du får veta hur stor summa du har råd att köpa ett hus för. Dessutom är det jätteviktigt att du själv jämför bankers räntor och villkor, samt deras olika erbjudanden – detta innan du slår till på ett eventuellt lån.

– Tänk även på att andra avgifter kan tillkomma vid ett bostadsköp. Köper ni hus tillkommer kostnader för lagfart och det kan behövas nya pantbrev. Privatekonom Sharon Lavie till Dagens Nyheter.

Glöm heller inte att mycket ansvar kommer med att äga ett hus. Som uppvärmning, sop- och sotningsavgifter. En luftvärmepump från panasonic kanske bör ersätta den gamla oljepannan i källaren? Eller så behöver fönster bytas ut för att spara energi och minska på draget inomhus.