Att sova gott är viktigt för såväl hälsa, som minne och prestation. Och för att sova riktigt gott krävs en säng som är anpassade efter dina behov, och sängen får dessutom gärna vara miljövänligt tillverkad. Här är några saker du ska tänka på när du köper en ny säng – eftersom sängen är en möbel du ofta har länge i din ägo. 

katt sängMedan vissa skryter om sitt låga sömnbehov så visar såväl forskning som de flesta människornas erfarenhet att en god natts sömn är nödvändig för att klara av nästkommande dags utmaningar. Men brist på sömn gör inte bara att du är trött och hängig dagen efter. Sömnen påverkar även din hälsa och om du sover för lite eller för dåligt riskerar du helt enkelt att bli sjuk. Dålig sömn riskerar också att påverka minnet, särskilt om det kombineras med stress. Därmed kommer även din dagliga prestation att försämras märkbart.

Men vad ska du då tänka på när du väljer en säng som ger dig den sömn du behöver?

Några saker du ska tänka på är:

  • Vilken sovställning har du?
  • Stressa inte fram beslutet. Prova ordentligt.
  • Välj rätt kudde.
  • Välj en säng som är miljävänligt byggd och hållbar.

 

Anpassa sängen efter din sovställning

Olika människor sover på olika sätt och det finns egentligen inga rätt eller fel. Det viktiga är att du anpassar ditt sängköp efter hur du sover. Om du sover på rygg är det till exempel viktigt att sängen ger dig ett bra stöd i svanken så att du inte drabbas av ryggproblem. Sover du istället på sidan är det bra om höften och axeln har möjlighet att sjunka ner en bit så att du får rätt stöd när du sover. Om du är osäker på vad som gäller för din sovställning så kan du fråga kunnig personal i en sängbutik på nätet om hjälp.

Ta den tid du behöver för att välja rätt

Att välja säng är som att välja skor. Det räcker inte med att titta på den. Du måste prova den ordentligt. Att lägga sig i 30 sekunder med vinterjacka och skor på sig duger helt enkelt inte. Ta av dig skrymmande kläder och skor inom anständighetens gräns och testa hur din personliga sovställning känns i just den här sängen. Välj inte första bästa säng som känns rätt utan testa flera olika, ställ frågor och tänk igenom ditt beslut innan du fattar det. En säng ska hålla i många år och antalet timmar du ska tillbringa i sängen går knappt att räkna. Testa, fundera – och testa, fundera igen – det finns inga genvägar.

Rätt kudde för rätt person

När du väl valt ut din säng är det minst lika viktigt att välja en kudde som passar dig och dina behov. Ska du ha en mjuk eller hård kudde? Passar kudden till din personliga sovställning och fungerar den bra ihop med den tilltänkta sängen? Prova gärna kudden ihop med sängen innan du fattar ett beslut och tveka inte att ställa frågor även i den här till synes triviala frågan i sammanhanget. Att köpa en bra säng och en dålig kudde är som att köpa en bra stereo med dåliga högtalare. De är helt enkelt beroende av varandra.