Skip to content

Linda Danhäll och Lotta Nilsson utnämns till Årets Miljöjournalist 2011

by admin on december 13th, 2011

Miljöjournalisternas förening och Edbergstiftelsen presenterar härmed  Årets Miljöjournalist 2011: Linda Danhall och Lotta Nilsson, journalister på Norrländska Socialdemokraten.

De tog på måndagkvällen den 12 dec emot en prissumma på 25 000 kronor under Miljöjournalisternas julfest på Stockholm Waterfront, dit ett hundratal journalister och andra miljöintresserade gäster samlats.

Juryns utlåtande över vinnarna lät så här:

”Linda Danhall och Lotta Nilsson, Norrländska Socialdemokraten, belönas för artikelserien om finländska företaget Outokompos miljöpåverkan i Haparandaregionen; för att de systematisk och envist uppdagat den stora lokala arbetsgivarens osynliga nedsmutsning av en bygd. Lokaltidningens små resurser har disponerats väl av två ihärdiga reportrar. De presenterar väsentliga fakta, ifrågasätter företagets och myndigheternas ställningstaganden, och visar på en föredömlig journalistisk uthållighet.”

Under prisutdelningen kommenterade vinnarna priset så här:

– Det känns fantastiskt – men att få priset Årets miljöjournalist är bara en delseger. Nu återstår andra resultat av vår artikelserie, t ex en hälsoundersökning av de boende i Haparanda som riskerar ha skadats av Outokompos utsläpp.

En jury bestående av nio personer valde ut pristagarna bland de fem bidrag som nominerats av Miljöjournalisternas styrelse. Juryn bestod av:

Hanna S Backman, Miljöjournalisterna; Bo Landin, Edbergsstiftelsen; Pär Holmgren, fristående klimatexpert; Pär Nord, FOJO; förra årets vinnare Malin Olofsson och Daniel Öhman, Sveriges Radio, Kristina Widestedt, JMK; Sven Hunhammar, Naturskyddsföreningen samt Hans Månson, fristående medieexpert.

From → Okategoriserade

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS